Connect with us

SEMASA

“Atuk Nak Masukkan Duit Dekat Bank” Wanita Dipuji Netizen Kerana Tumpangkan Warga Emas Jalan Kaki Seorang Diri Sambil Pegang Ranting Pokok

Avatar of hannani juhari

Published

on

tumpangkan warga emas

“Atuk Nak Masukkan Duit Dekat Bank” Wanita Dipuji Netizen Kerana Tumpangkan Warga Emas Jalan Kaki Seorang Diri Sambil Pegang Ranting Pokok

Melihat wajah warga emas lain, pastinya kita akan teringat kepada ibu bapa sendiri atau datuk dan nenek yang tinggal di kampung atau di mana sahaja. Rasa susah yang kita nampak kepada mereka, akan menyentuh hati sendiri kerana mungkin begitu jugalah orang lain ketika melihat ibu bapa atau datuk nenek kita. Ibarat cerminan berganti cermin yang memaparkan kisah orang lain tetapi bertepatan dengan kisah sendiri. Lebih menyedihkan apabila kita melihat warga emas jalans eorang diri dengan tubuh yang tidak berdaya. Kejadian wanita tumpangkan warga emas naik keretanya ini ada memori yang tersendiri untuk diambil pengajaran.

Atuk jalan kaki mahu ke bank, wanita tumpangkan warga emas kerana kesian

tumpangkan warga emas

Menerusi satu video yang dimuat naik oleh seorang pengguna Tik Tok @ Capiqahnzri, ketika itu dia sedang keluar dari satu simpang taman perumahannya sebelum terlihat seorang warga emas jalan kaki sambil pegang ranting kayu. Pada mulanya dia tidak bercadang pun mahu tumpangkan warga emas itu oleh kerana dibelakang keretanya bersusun lagi kenderaan di jalan sehingga menyebabkan dia susah untuk memberhentikan kereta.

Namun kuasa Allah. Allah menjentik hatinya, dan tiba-tiba rasa tidak sampai hatinya memuncak. Tidak berapa lama, dia akhirnya mengambil keputusan untuk membuat pusingan U dan bergegas melihat keadaan warga emas tersebut. Setibanya di sana, warga emas itu masih tidak berganjak dari tempatnya kerana kelelahan.

Atuk nak pergi bank keluarkan duit

Wanita tersebut kemudian bertanyakan kemana warga emas tersebut mahu pergi kerana dia sudi menghantarkan sehingga sampai ke destinasi yang mahu ditujuinya itu.

“Atok nak pergi mana? Atok jakan kaki? Tak apa saya tumpangkan, tak apa cepat naik kereta saya ya.”

“Saya hantarkan, Atuk nak pergi bank ke? Mari elok-elok ya, Tok.”

“Atuk dari mana?” tanya wanita itu kepada warga emas tersebut.

“Kenapa atuk jalan kaki?” tanya Capiqah.

“Dah nak buat macam mana, motor tak ada. Perlahan-lahan jalan,” ujar warga emas itu.

Menurut perbualan itu, warga emas tersebut mahu ke Rembau, Negeri Sembilan untuk ke bank memeriksa wangnya.

Bukan mahu tunjuk baik, tapi mudah tersentuh tengok orang tua

Tujuan video itu dirakam bukanlah untuk menunjukkan sisi baiknya atau menunjuk kebaikan yang dibuat. Bagi Capiqah, ini mungkin boleh menjadi pengajaran kepada orang lain. Tambahan pula, dia sendiri mudah tersentuh apabila berhadapan dengan situasi melibatkan warga emas apatah lagi yang sedang memerlukan pertolongan.

Memang wajar bagi seorang insan yang mempunyai empati dan rasa ihsan kepada orang lain. Mereka pastinya ada hati yang mudah luluh dan simpati melihat orang tua yang memerlukan pertolongan. Kudrat orang tua tidak setanding dengan kita orang muda. Jika orang muda susah sekalipun mereka masih dikurniakan tenaga yang kuat dan badan yang cergas. Berbeza sekali dengan orang-orang tua yang sudah lemah dan tidak berdaya.

Netizen tersentuh ucap terima kasih sudi menolong

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen menunjukkan reaksi positif yang turut bangga dengan sikap Capiqah kerana tumpangkan warga emas itu.

“Terima kasih orang baik.”

tumpangkan warga emas

“Moga Allah balas jasa baik awak di dunia dan akhirat. Amiin.”

tumpangkan warga emas

“Gigil atuk tu jalan kaki. Bahaya tu. Nasib ada akak. Semoga murah rezeki akak.”

tumpangkan warga emas

“Atuk tu ada isteri, tubuh badan sihat. Cuma ada masalah nyanyuk (demensia).”

tumpangkan warga emas

Islam mengajar umatnya untuk berbuat baik kepada orang yang lebih dewasa. Ini seperti hadis yang diriwayatkan daripada Anas bin Malik RA. bahawa telah datang seorang tua kepada Nabi SAW, dan orang ramai melambatkan pergerakan untuk memberikan ruang kepadanya. Lalu Baginda SAW bersabda:

Maksudnya: “Bukanlah daripada golongan kami barang siapa yang tidak mengasihi kanak-kanak dan tidak menghormati orang dewasa.” – (Hadis Riwayat Imam Tirmizi: 1919)

Hidup dalam dunia “segalanya di hujung jari” ini kita sepatutnya lebih mudah untuk berbuat baik dan berakhlak mulia kerana adanya teknologi yang menghubungkan segalanya. Hanya tinggal kemahuan diri kita sama ada memilih untuk berbuat baik atau tidak.

Sumber: Tik Tok @capiqahnzri

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU