Connect with us

Kisah

“Kubur Terbuka Menjadi Taman Syurga”, Kisah Tukang Gali Kubur Jadi Ulama Di Damaskus

Avatar of hannani juhari

Published

on

tukang gali kubur jadi ulama

“Kubur Terbuka Menjadi Taman Syurga”, Kisah Tukang Gali Kubur Jadi Ulama Di Damaskus

Siapa pun kita pada hari ini, kita pastinya tidak tahu siapa kita akan jadi pada hari esok. Begitulah, kisah tukang gali kubur jadi ulama besar di sebuah bandar Syiria, Kota Damaskus. Kisah ini telah diceritakan oleh Syeikh Hisyam Al-Burhani, seorang ulama Syiria dari Kota Damaskus tentang sebuah peristiwa sungguh mengagumkan dari seorang tukang gali kubur.

tukang gali kubur jadi ulama

Siapa Syeikh Hisyam Al-Burhani?

Syeikh Hisyam Al-Burhani adalah seorang ulama besar dari Syiria yang lahir pada tahun 1932. Ayahnya juga seorang ulama terkanal di Damsyik iaitu Al-‘Arif Billah Syeikh Muhammad Sa‘id al-Burhani.

Bahkan waktu mudanya, beliau lebih banyak menimba ilmu dari ayahnya, selain berguru dengan guru-guru yang lain seperti Syeikh ‘Abdul Wahhab Dibs Wazait al-Hafiz, Dr. Mustafa as-Siba‘i, Syeikh Muhammad al-Mubarak, Dr. Ahmad Fahmi Abu Sinnah, Syeikh Muhammad al-Muntasir al-Kattani, Syeikh Mustafa az-Zarqa, Syeikh Abu al-Yusr ‘Abidin, dan lain-lain.

Banyak sumbangan beliau dalam bidang pendidikan di Syiria sepanjang mengajar di Fakulti Syariah, di Damasyik. Karya-karya beliau juga menjadi rujukan ramai orang sehingga ke hari ini.

Pada 27 April 2014 yang lalu, Al-‘Allamah al-Faqih Syeikh Hisyam al-Burhani  telah meninggal dunia pada usia 82 tahun selepas mengambil wuduk untuk mendirikan solat subuh.

Beliau adalah antara ulama yang hidup pada zaman pemerintahan keluarga Rejim Asad. Tekanan, dan kekejaman politik rejim itu tidak mematahkan semangat beliau untuk terus berkhidmat kepada masyarakat melalui khutbah, dakwah, mengajar, dan membantu orang-orang susah.

Kemuliaan penuntut ilmu, dan orang yang memudahkan jalan menuntut ilmu

Di kota Damaskus terdapat sebuah perkuburan yang diberi nama sebagai Dahdah. Perkuburan yang menjadi tempat dimakamkan ramai golongan para aulia’, ulama, dan syuhada. Suatu hari datang seorang wanita kepada seorang lelaki penggali kubur yang menyuruhnya untuk membuat liang lahad.

Beberapa jam kemudian, datang jenazah tersebut dengan diiringi hanya beberapa orang lelaki. Jenazah kemudian diturunkan ke liang lahad, dan disambut oleh penggali kubur itu dari bawah lubang.

Ketika hendak meletakkan jasad itu ke dalam liang lahad, tiba-tiba kubur terbuka, dan berubah menjadi sungguh cantik seperti sebuah taman dari syurga. Kerana pancainderanya melihat sesuatu yang sungguh menakjubkan itu, dia mula rebah, dan ingin pengsan.

Dalam keadaan separa sedar, dia sempat melihat dua orang datang dengan berkuda lalu mengambil jenazah itu, dan pergi. Kemudian, penggali kubur itu pengsan kerana terlalu terkejut.

Apabila sedar, dia telah ditanya oleh orang yang ada di tanah perkuburan itu tentang apa yang menyebabkannya sehingga pengsan. Diceritakan satu per satu kejadian aneh kepada mereka. Tetapi orang ramai hanya mengatakan cerita penggali kubur ini hanya imaginasinya sahaja kerana mereka semua tidak melihat apa-apa perkara pelik yang berlaku ketika pengebumian jenazah tersebut.

Selang beberapa bulan, datang sekali lagi wanita yang sama, dan memintanya untuk menggali liang lahad. Peristiwa aneh yang berlaku padanya terjadi lagi untuk jenazah kedua ini. Namun kali ini, penggali kubur itu tidak pengsan lantas segera menemui wanita tadi.

“Siapa kamu, wahai wanita? Dari mana kamu berasal?”, bertubi-tubi soalan dilontarkan oleh penggali kubur kepada wanita tersebut.

Jawab wanita itu, “Wahai lelaki, aku tertimpa musibah. Jenazah itu adalah anak lelakiku. Aku juga mempunyai anak lelaki yang lain, tetapi turut meninggal beberapa bulan yang lalu.”

Maka diceritakanlah segala keanehan yang berlaku pada jenazah pertama, dan kedua kepada wanita tersebut, yang merupakan ibu kepada mereka.

Apabila penggali kubur menanyakan apakah amalan jenazah-jenazah itu sehingga mendapat kemuliaan dari Allah SWT dengan begitu besar.

Jawapan wanita itu sungguh mengejutkan. Katanya, “Anak pertama adalah seorang pencari ilmu. Manakala anak kedua bekerja sebagai seorang tukang kayu. Tetapi dia menggunakan duit dari penghasilannya sebagai tukang kayu untuk membiayai semua pengajian anak pertamanya.”

Dari kubur ke masjid untuk menunut ilmu

Setelah peristiwa itu, penggali kubur tersebut segera menuju ke Masjid Jami’ At-Taubah, sebuah masjid yang menjadi tempat tinggalnya generasi Syeikh Hisyam Al-Burhani, bermula dari ayah, sehinggalah kepada moyangnya.

Syeikh Said Al-Burhani, datuk kepada Syeikh Hisyam Al-Burhani didatangi oleh penggali kubur tersebut.

Katanya sangat jelas, “Aku ingin menunut ilmu.”

“Bagus. Umurmu sekarang 45-50 tahun. Kau melupakan hidupmu tanpa mencari ilmu. Atas alasan apa sekarang baru kau mahu mencari ilmu?”, tanya Syeikh Said.

Maka diceritakan segalanya-galanya yang berlaku kepada Syeikh Said.

Lahirnya nama Syaikh Abdurrazzaq Al-Haffar

Seiringnya waktu, penggali kubur yang menyibukkan dirinya mencari ilmu ini akhirnya telah menjadi seorang ulama besar dari Damaskus. Beliau digelar sebagai Syaikh Abdurrazzaq Al-Haffar. Haffar di hujung namanya bermaksud tukang gali. Berkat itu juga, seluruh ahli keluarganya juga menjadi seorang pencari ilmu.

Apa yang boleh dipelajari dari kisah ini adalah menuntut ilmu tidak mengenal batasan umur. Sesungguhnya Allah SWT sangat mencintai para penuntut ilmu yang ikhlas, dan bersungguh-sungguh dalam jihadnya menuntut ilmu.

Sumber: Musafir Studio

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU