Connect with us

AGAMA

Tips Berkesan Didik Anak Agar Tidak Hi sap Rokok Dari Allahyarham Datuk Seri Abu Hasan Din Al Hafiz

Avatar of majalahilmu

Published

on

Tips Berkesan Didik Anak Agar Tidak Hisap Rokok Dari Allahyarham Datuk Seri Abu Hasan Din Al Hafiz 2

Tips Berkesan Didik Anak Agar Tidak Hi sap Rokok Dari Allahyarham Datuk Seri Abu Hasan Din Al Hafiz

Rokok atau tembakau merupakan antara penyebab kema tian manusia tertinggi di dunia. Namun, ia mampu dicegah. Melihatkan mas alah disebabkan rokok yang melanda masyarakat kita yang sangat membimbangkan, ibu bapa perlu memainkan peranan.

Menurut kajian, 90% daripada perokok dewasa mula menghisap rokok ketika zaman kanak-kanak atau remaja. Dan ketika anak-anak masih kecil, mereka melihat ibu bapa sebagai kuasa mutlak terhadap perkara baik dan buruk, dan ketika inilah anda perlu menggunakan kuasa anda ke arah yang betul.

Tiada masa yang terlalu awal untuk membincangkan kebu rukan merokok dengan anak-anak. Jika anda mampu menerangkan betapa rokok tidak baik untuk kesihatan pada usia anak anda 5 atau 6 tahun, ia adalah lebih baik.

Disini Datuk Seri Abu Hasan Din Al Hafiz telah menerangkan dan menegaskan tentang keb urukan rokok tembakau. Disini juga beliau telah memberi sedikit perkongsian ilmu yang bermanfaat tentang cara paling berkesan dan paling memberi impak besar untuk didik anak agar tidak his ap rokok.

Beliau juga telah menerangkan tentang hukum menghis ap rokok di dalam ceramahnya. Beliau berkata bahawa hukum ini telah dikaji selidik oleh mufti-mufti malaysia sebelum meletakkan apa hukumnya men ghisap rokok.

Disini penerangannya tentang kenapa rokok difatwakan haram oleh mufti malaysia.

 • Memb ahayakan kesihatan

Firman Allah SWT:

وَلَا تُلْقُوا بِأَيْدِيكُمْ إِلَى التَّهْلُكَةِ

Maksudnya: “Dan janganlah kamu sengaja menc ampakkan diri kamu ke dalam bah aya kebin asaan (dengan bersikap bakhil)”

(Surah al-Baqarah 2: 195)

Dr. Muhammad Ali al-Bar seorang doktor yang juga penulis Hal al-Tabgh wa al-Tadkhin min al-Muharramat terkenal dalam bidang ini. Beliau menegaskan:

“Kesan bur uk ke atas kesihatan disebabkan rokok sekarang adalah lebih berb ahaya daripada peny akit ta un, ko lera, ca car peny akit paru-paru dan kus ta.”

 • Memberi mu dharat kepada yang lain

Sabda Rasulullah SAW:

لَا ضَرَرَ وَلَا ضِرَارَ

Maksudnya: “Tidak ada kemud haratan dan tidak boleh berbuat kemud haratan.”

Riwayat Ahmad (2865) dan Ibnu Majah (2340)

 • Rokok mempunyai ra cun:

Menurut buku Rokok dan Keha ramannya yang memuatkan tulisan Abdullah bin Abdul Rahman al-Sind:

“ Nik otin merupakan suatu bahan ber acun (sejenis dad ah yang terdapat dalam daun tem bakau) yang lebih bi as (keras) kesannya daripada segala rac un.

Seandainya setitik daripada nik otin diletakkan di atas lidah seekor anjing, nescaya anjing itu akan mat io serta merta, sedangkan anjing itu sejenis haiwan yang lebih tahan menghadapi rac un daripada manusia. (Satu suntikan yang mengandungi 70 miligram nik otin dapat memb unuh manusia dalam beberapa minit sahaja.”

Menurut Pengarah Pusat Ra cun Negara (PRN) Universiti Sains Malaysia, Prof. Dr. Dzulkifli Abdul Razak, bahawa setiap rokok mengandungi 4000 jenis bahan ki mia dan sebahagian besar daripadanya adalah ber acun.

 • Membazir harta :

Firman Allah swt dalam surah al-Isra’ ayat 26-27 :

وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا ﴿٢٦﴾ إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُوا إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ ۖ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا

Maksudnya: “Dan janganlah engkau membelanjakan hartamu dengan bo ros yang me lampau. Sesungguhnya orang yang bo ros itu adalah saudara-saudara sya itan, sedang sya itan itu pula adalah makhluk yang sangat ku fur kepada Tuhannya.”

Imam Ibnu Hazm dalam kitabnya al-Muhalla (7/503, masalah no. 1027) menegaskan : “pemb orosan adalah haram”. Yang dimaksudkan dengan haram adalah :

 • Membelanjakan wang untuk perkara-perkara yang diharamkan oleh Allah SWT, samada banyak ataupun sedikit, walaupun sebesar sayap nyamuk sekalipun.
 • Pembaziran yang tidak ada keperluannya atau tidak diperlukan.
 • Membazirkan wang, walaupun dalam jumlah yang kecil, membazirkan wang tanpa tujuan adalah sia-sia.

Mufti Kerajaan Brunei Darussalam berkata :

“Tidak dapat disangkal lagi, menggunakan wang untuk membeli rokok itu adalah sama ertinya dengan membuang wang”.

Sabda Rasulullah saw daripada al-Mughirah bin Syu’bah bahawa Rasulullah saw bersabda :

إِنَّ اللَّهَ حَرَّمَ عَلَيْكُمْ: عُقُوقَ الأُمَّهَاتِ، وَوَأْدَ البَنَاتِ، وَمَنَعَ وَهَاتِ، وَكَرِهَ لَكُمْ قِيلَ وَقَالَ، وَكَثْرَةَ السُّؤَالِ، وَإِضَاعَةَ المَالِ

Maksudnya: “Sesungguhnya Allah telah mengharamkan keatas kamu pend erhakaan terhadap ibu-ibu, memb unuh anak-anak perempuan, men egah daripada banyak karenah, be nci kepada kamu bercakap yang bukan-bukan dan banyak soal serta memb azir harta.”

Riwayat al-Bukhari no.5975 dan Muslim no.593

 • Rokok sebagai al-Khaba’ith.

Firman Allah swt dalam surah al-A’raf ayat 157 :

وَيُحِلُّ لَهُمُ الطَّيِّبَاتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيْهِمُ الْخَبَائِثَ

Maksudnya: “Dan Ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik, dan mengh aramkan kepada mereka segala benda yang bur uk”.

Huraian mengenai al-Khaba’ith ialah :

 • Apa jua perkara yang menji jikan dan tidak sukai oleh tabiat suci atau pembawaan normal manusia, seperti ban gkai dan da rah yang mengalir.
 • Sesuatu yang menjadi sebab ker osakkan dan ba haya atau daripada sumber-sumber yang memud haratkan kepada tubuh badan, seperti ba bi yang boleh memberi kesan bur uk kepada pemakanan.
 • Sesuatu yang mememud haratkan dari segi agama seperti binatang sembelihan yang disembelih untuk menghampirkan diri kepada selain Allah swt.

Sementara jij ik (ke ji dan bu ruk) dari segi harta benda pula ialah segala harta benda yang diperoleh bukan dengan jalan hak dan halal, seperti ri ba’,ras uah, me ncuri, mero mpak dan lain-lain usaha yang menji jikkan.

Beliau juga telah memberi sedikit perkongsian ilmu yang bermanfaat tentang cara dan tips paling berkesan dan paling memberi impak besar untuk didik anak agar tidak his ap rokok.

Antara tips paling berkesan dan paling memberi impak besar untuk didik anak agar tidak his ap rokok jelas beliau adalah:

Tunjukkan contoh baik

Ini yang paling penting. Walk the talk, dan jadilah contoh yang baik. Jika anda sendiri merokok, amat sukar untuk menghalang anak-anak daripada merokok kerana anda sendiri menunjukkan contoh tersebut. Salah satu cara anak-anak belajar, adalah meniru apa yang dilakukan ibu bapa atau orang sekeliling.

Anak-anak akan lebih cenderung untuk merokok, kerana bagi mereka ia bukanlah tabiat yang buruk apabila ia dilakukan oleh ibu bapa mereka sendiri. Ia tidak akan memberi apa-apa kesan walaupun anda berkata “Ayah akan berhenti satu hari nanti”, atau “Ayah menyesal kerana merokok”, tetapi anda masih merokok.

Jika anda merokok, berhenti sekarang supaya anak-anak anda tidak mengikut jejak langkah anda. Jika anda sendiri tak mampu nak berhenti, jangan harap anak anda tak akan mencuba.

Ini video ceramah dari Allahyarham Datuk Seri Abu Hasan Din Al Hafiz:

 

Majalah ilmu: Marilah sama-sama kita berganding bahu dan bekerjasama untuk membuang tabiat merokok dalam masyarakat kita di Malaysia. Perlu diingat pen yakit jangan dicari kerana akibatnya amat bur uk pada kesudahannya. Marilah sama-sama kita menginsafi diri untuk membuang tabiat yang bur uk ini. Semoga Allah memberi kefahaman kepada kita dalam melayari bahtera kehidupan mengikut yang diredhai-Nya. Amin.

Semoga bermanfaat

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU