Connect with us

INFO

Sebenarnya Ini Puncanya Vaksin Covid Menyebabkan Hasil PCR Jadi Positif

Avatar of majalahilmu

Published

on

Sebenarnya Ini Puncanya Vaksin Covid Menyebabkan Hasil PCR Jadi Positif

Sebenarnya Ini Puncanya Vaksin Covid Menyebabkan Hasil PCR Jadi Positif

Benarkah vaksin covid-19 sebabkan hasil PCR jadi positif, sebenarnya perkara ini disebabkan beberapa punca.

Rata-rata ramai mulai bimbang apabila ada di kalangan penerima vaksin positif Covid-19 apabila menjalani PCR test. Sebenarnya bukan vaksin yang menjadi punca kepada hasil PCR positif.

Ikuti perkongsian Dr Arisman ini dan hadam baik-baik ya:

Vaksin Covid-19 Sebabkan Hasil PCR Jadi Positif

PCR jadi positif selepas vaksin?

“Doktor, selepas vaksin badan saya demam. Tiga hari selepas itu saya buat ujian swab PCR jadi positif. Adakah ini kerana suntikan virus pada vaksin tersebut?”

Sebenarnya Ini Puncanya

1. Jawapannya adalah bukan kerana vaksin. Vaksin tidak akan membuatkan ujian swab RTK Antigen atau Rt-PCR bertukar jadi positif. Kajian telah membuktikannya.

Kenapa?
“Getting vaccinated won’t make you show up as positive on PCR tests. That’s because these tests look for copies of the genetic material of the virus as an indication that you have been infected.

But vaccines only show a part of the coronavirus to our immune systems to trigger a reaction, and at most may only contain a very small part of the complete genetic material of the virus, and so won’t get detected by these tests.” (1)

“Moreover, the virus can only be present in a significant amount when it is a live virus that is able to replicate. Thus even though some vaccines are made with viral RNA or DNA, they won’t lead to a positive PCR test result. That’s because the small part of the pathogen’s genetic material contained within the vaccine cannot replicate and therefore cannot cause infection or trigger a positive PCR test result.” (1)

385178

Sumber: Facebook Dr Arisman

Positif Selepas Divaksin

2. Ujian apa yang akan positif selepas divaksin?

Ujian imunologi dan serologi boleh menjawab soalan ini. Iaitu Covid Neutralising Antibody Test untuk mengetahui peratus antibodi yang terbentuk dalam badan selepas divaksin. Ia akan menjadi positif jika bacaan antibodi lebih dari 30 peratus. Kosnya lebih mahal.
RTK Antibodi sesuai untuk menentukan wujudnya antibodi terhadap virus kerana jangkitan alami (natural infection) tetapi bukan antibodi kerana vaksin.

Dapat Jangkitan Covid-19 Tanpa Sedar

3. Jadi bagaimana dia boleh dijangkiti?
Kemungkinan…

– Dia dapat jangkitan Covid-19 tanpa sedar (secara sporadik) sebelum tarikh suntikan vaksin. (Lazimnya gejala dan tanda muncul selepas 5 hari terdedah kepada Covid-19. Jika varian Delta ianya lebih cepat seawal 3 hari).

*** Demam sejurus suntikan adalah kesan sampingan ringan daripada suntikan vaksin. Tidak dapat dibezakan dengan jangkitan alami Covid-19.

Atau

Jangkitan Berlaku Ketika Tarikh Vaksin

– Jangkitan berlaku semasa tarikh vaksin. Sepanjang perjalanan pergi dan balik atau semasa dalam PPV. Ini memang boleh berlaku jika pengamalan SOP adalah rendah. Bersesak. Tiada penjarakkan terutamanya di PPV yang kecil.

Terlupa mencuci tangan dengan kerap. Begitu juga semasa keluar dari rumah mungkin ada ke tempat-tempat lain yang boleh menjadi risiko penularan berlaku tanpa sedar.

Kes-kes sporadik penyumbang utama kepada penambahan kes baharu disebabkan oleh varian Delta paling tinggi. Varian Delta adalah virus paling dominan di seluruh dunia pada hari ini.

Kerana penukarannya lebih cepat berlaku terutama dalam ruangan tertutup dan ventilasi kurang baik.

Vaksin Tidak Mencegah Jangkitan

Umumnya sudah faham bahawa vaksin tidak mencegah dari jangkitan Covid-19 tetapi mempunyai keberkesanan mencegah dari timbulnya gejala jika berlaku jangkitan, data sangat signifikan mampu elakkan kemasukkan ke hospital atau ICU dan juga mampu mengurangkan kadar kematian.

Rata-ratanya vaksin menghasilkan antibodi penuh atau perlindungan yang lengkap hanya selepas 2 minggu dari suntikan kedua diberikan.
Stay safe.

Pergi ke PPV dengan bawa hand sanitizer, amalkan cuci tangan setiap masa, pakai double mask sangat digalakkan, pakai face shield adalah lebih baik dan jaga jarak semasa bersembang dengan orang lain atau petugas di PPV.

Dr. Arisman, MD.

Paling penting jangan menolak untuk menerima vaksin, sekurangnya lindungi diri dan juga ahli keluarga terdekat bagi mengurangkan gejala jika berlaku jangkitan kelak.

Majalah ilmu: Semoga kita semua dilindungi Allah dari segala musibah yang menimpa. Sama-sama kita doakan semoga covid ini cepat pulih.

Sumber: Dr Arisman / Mingguanwanita

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU