Connect with us

Kisah

Pemuda Ini Sanggup Berenang Meredah Air B4njir Untuk Sampai Ke Masjid Bagi Memastikan Beliau Azan Dan Solat 5 Kali Sehari Di Masjid Tersebut Kerana Tidak Sanggup Membiarkannya Kosong

Published

on

Pemuda Ini Sanggup Berenang Meredah Air B4njir Untuk Sampai Ke Masjid Bagi Memastikan Beliau Azan Dan Solat 5 Kali Sehari Di Masjid Tersebut Kerana Tidak Sanggup Membiarkannya Kosong

telah disebut dalam hadis Nabi s.a.w, “Tujuh golongan yang akan mendapat naungan Allah SWT pada hari yang tidak ada naungan kecuali naungan-Nya. Pemimpin yang adil, pemuda yang menyibukkan dirinya beribadah kepada Allah SWT, seorang yang hatinya selalu terikat dengan masjid, dua orang yang saling mencintai kerana Allah, berkumpul dan berpisahnya kerana Allah, seseorang lelaki yang diajak berzin4 oleh wanita yang kaya dan cantik, lalu ia menolaknya sambil berkata ‘aku t4kut kepada Allah’. Seseorang yang bersedekah dengan secara sembunyi sehingga tangan kirinya tidak mengetahui apa yang diinfaqkan oleh tangan kanannya, serta seorang yang berzikir mengingati Allah dikala sendiri hingga mengalir air matanya.” (Sahih Bukhari, Hadis No 620).

Pemuda Cintakan Masjid

Mungkin intipati hadis ini menjadi suatu yang sangat terpateri dalam jiwa seorang pemuda yang juga imam di sebuah masjid di Bangladesh ini. Menerusi perkongsian video oleh Instagram Ilmfeed pada 1 Oktober ini, pemuda ini sanggup berenang ke masjid bagi menunaikan ibadah di situ kerana tidak sanggup membiarkannya kosong.

Tidak ada cara lain untuk ke mas.jid, beliau sanggup berenang meredah air b4njir untuk sampai ke mas.jid. Apabila sebuah siklon besar melanda sebahagian Bangladesh, mas.jid di kawasan Satkhira ini dikelilingi air banjir dan menyebabkan penduduk tidak dapat ke situ.

Ris4u mas.jid tersebut ditinggalkan tanpa aktiviti ibadah, imam muda ini pergi ke situ dengan menggunakan bot atau berenang apabila tiada perkhidmatan bot bagi memastikan beliau azan dan solat 5 kali sehari di mas.jid tersebut. Semenjak banjir berlaku pada akhir September lepas, hanya beliau seorang diri yang solat di mas.jid tersebut namun sesekali ada seorang atau dua yang datang untuk solat di situ.

Ramai Tersentuh, Terinspirasi

Beliau berkata, “Kerana ini adalah sebuah mas.jid, saya tidak boleh mengabaikannya. Jadi, hingga hari ini saya melakukan azan dan solat di dalamnya kerana Allah.” “Kadang-kadang saya balik dari mas.jid untuk makan tengahari dan datang semula ke mas.jid. Saya bawa sedikit makanan dan bermalam di atas bumbung mas.jid.”

Melihat ruangan komen, rata-rata warga maya terinspirasi dan tersentuh hati. Ramai yang mendoakan beliau juga. Semoga tahap iman kita juga semakin bertambah dan terinspirasi untuk meningkatkan amal ibadah serta mendapat redha Allah SWT.

Sumber :my pendidik

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!