Connect with us

Pendidikan

“Anggap PhD Seperti Kerja Bukan Belajar,” Pelajar Kongsi Tip PhD Pada Usia 27 Tahun Jadi Pensyarah Di UPM

Avatar of hannani juhari

Published

on

pelajar kongsi tip phd

Setiap orang mendefinisikan erti kejayaan itu berbeza-beza. Dan cara setiap orang mencapai kejayaan itu juga berbeza dari yang lain. Bagi seseorang yang mahu mencipta kejayaan dengan menggengam segulung ijazah Doktor Falsafah (PhD) pada usia yang muda, ini adalah artikel yang tepat untuk anda baca. Uniknya kali ini, mengetengahkan sudut pandang pelajar kongsi tip PhD untuk membantu mereka yang bercadang melanjutkan pelajar di peringkat postgraduate.

Cemerlang di MRSM, pelajar kongsi tip PhD dapat gelaran Doktor di usia muda

pelajar kongsi tip phd

Muhammad Syahmeer How bin Mohd Firdaus How, mengambil pendekatan dan inisiatif berguna menjadi pelajar kongsi tip PhD hasil dari pengalamannya sendiri bergelar “Doktor” di usia 27 tahun. Pemuda kelahiran Kuala Kangsar, Perak ini dahulunya pernah menuntut di MRSM Transrkrian, Pulau Pinang sewaktu di Tingkatan 1 hinga 3.

Menurut Dr Zulkifli yang turut berkongsi cerita dengan memuat naik kejayaan Syahmeer berkata, pemuda itu mencapai kecemerlangan dalam pelajaran sejak di usia kecil lagi. Dia memperoleh keputusan 8A dalam PMR 2008. Manakala di Tingkatan 4 dan 5 setelah berpindah ke MRSM Tun Ghafar Baba, Melaka dia memperoleh keputusan 6A+ 3A dalam SPM 2010.

Dia seterusnya berjaya ditempatkan di Kolej Mara Kuala Nerang di peringkat foundation (2011) dengan menggunakan keputusan percubaan SPM lalu. Kemudian, menyambung pengajian pula di peringkat Ijazah Sarjana Muda (Kejuruteraan Kimia) di UniKL MICET untuk tahun pengajian (2012) dan tahun kedua-keempat di Massey Universiti, New Zealand (2013-2015) di bawah tajaan MARA.

pelajar kongsi tip phd

Dapat tawaran sambung pengajian dalam PhD melalui geran penyelidikan

Menariknya, sejurus sahaja selepas habis pengajian Ijazah Sarjana Muda, Syahmeer mendapat tawaran pula untuk menyambung pengajian dalam PhD oleh Professor di Massey Universiti sendiri di bawah tajaan geran penyelidikannya.

Tajuk kajian yang dia lakukan adalah berkenaan dengan konsep dan teori asas dalam kejuruteraan kimia dalam memahami kesan proses pengunyahan makanan terhadap deria rasa dan aroma. Perjalanan PhD Syahmeer berjalan dengan sangat baik sehingga dia kembali pulang ke tanah air dan ditawarkan bekerja sebagai pensyarah kanan di Universiti Putra Malaysia (UPM).

pelajar kongsi tip phd

Pelajar kongsi tip phd di usia muda

Bagi insan yang berjaya, mereka pastinya tidak terlepas dari menjalani ujian, liku, dan kenangan pahit manis sepanjang berada dalam landasan kehidupan mereka. Pengalaman itulah yang membezakan kita dengan orang lain. Dari perkongsian Dr Zulkifli itu juga ada berkongsi antara tips yang dilakukan oleh Syahmeer sehingga memperoleh segulung ijazah Doktor Falsafah.

1. Kerap berjumpa penyelia (supervisor)

Syahmeer biasanya akan bertemu dengan keempat-empat supervisormya dalam seminggu sekali bagi membincangkan mengenai struktur dan hasil kajian tesis yang dia buat. Hal ini memang penting bagi mereka yang menyambung PhD ataupun pengajian Master dalam research kerana ini dapat memastikan kita mempunyai kemajuan setiap minggu walaupun sedikit.

2. Sering berinteraksi dan berkomunikasi dengan pelajar lain

pelajar kongsi tip phd

Satu hal yang mungkin kebanyakkan orang tidak tahu mengenai kehidupan seorang postgraduate adalah “sunyi”. Berbeza sekali ketika kita dalam pengajian Ijazah Sarjana Muda dahulu, bila mana setiap hari akan ada kelas di dewan dan bilik tutorial atau makmal yang dihadiri oleh banyak rakan sekelas untuk kita berbual dan berbincang.

Perjalanan sunyi seorang pelajar PhD kadang kala akan menyebabkan mereka hilang motivasi untuk berjaya khususnya bagi yang sudah terbiasa dengan cara belajar secara berkumpulan atau sebagainya. Oleh kerana pelajar PhD tidak ramai kita sebenarnya boleh mengambil inisiaif untuk menubuhkan group berkongsi masalah kajian bersama.

Sungguhpun pada hakikat, tajuk kajian kita dan rakan kita tidak sama setidaknya kita masih boleh berbual dan berkongsi masalah yang dirasakan perlu kepada orang yang turut sama melaluinya.

3. Berani untuk bertindak dan cekap menyelesaikan masalah

Satu perkara yang penting dilakukan oleh pelajar PhD adalah keberanian dalam bertindak. Perjalanan seorang pelajar postgraduate tidak mudah dan selalunya tidak berlaku seindah seperti yang kita harapkan.

Semasa di tahun kedua PhD, kerja penyelidikan Syahmeer pernah tergendala untuk seketika apabila dia diuji dengan dugaan besar di mana ayahnya meninggal dunia secara tiba-tiba. Disebabkan itu, walaupun sudah berada di tahun ketiga, Syahmeer tidak lagi mempunyai hasil yang cukup, ditambah pula dengan peralatan yang diperlukan untuk eksperimen tidak ada di universiti.

Kebetulan juga pada masa itu, dia diberi peluang untuk membentangkan sebahagian dari penyelidikannya di konferens antarabangsa di Nottingham, United Kingdom. Melalui konferens tersebut, dia sempat berjumpa dengan beberapa penyelidik terkemuka di dalam bidang kajiannya yang kebetulan juga mempunyai peralatan tersebut di makmal mereka.

Hasil daripada perjumpaan itu, dia ditawarkan untuk menjalani kajian di Paris, Perancis selama 3 bulan dan hasil kajian itu memberi impak besar dalam kejayaan PhD nya.

4. Mengamalkan kehidupan seimbang

pelajar kongsi tip phd

Tidak hanya tertumpu kepada tesis dan makmal sahaja, Syahmeer juga tidak meninggalkan aktiviti beriadah dengan bersukan (skuasy) dan sering mengambil percutian yang jauh dari tempat belajar. Ini untuk menenangkan dirinya sendiri selepas berhempas pulas dalam menimba ilmu.

5. Anggap PhD bukan belajar tetapi bekerja

Tip terakhir adalah menganggap PhD adalah kerja bukan sama-mata belajar. Menjadi pelajar PhD tidak mempunyai jadual belajar yang tersusun seperti ketika Ijazah Sarjana Muda dulu. Kita diberikan masa dan kita sendiri yang menyusun masa.

Semasa menjalankan pengajian, Syahmeer selalunya berada di kampus dari jam 8 pagi hingga 5 petang setiap Isnin hingga Jumaat. Menurutnya lagi, menjadikan perjalanan PhD ibarat sebuah kerja membolehkan dia lebih serius dan fokus untuk menjalankan kajian dan menempah kejayaan.

Tahniah diucapkan kepada Muhammad Syahmeer atas kejayaannya yang begitu memberangsangkan. Diharapkan kisah ini dapat memberi inspirasi kepada ramai lagi anak muda di luar sana.

Pelajar kongsi tip PhD untuk membantu mereka yang bercadang melanjutkan pelajar di peringkat postgraduate.

Sumber: Facebook Dr. Zulkifli Hussain

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU