Connect with us

Kisah

Nenek Mampu Menjaga 13 Orang Anak Sehingga Semuanya Berjaya, Tapi Waktu Nenek Skit, Semua Nak Lepas Tangan, Lepas Nenek “Pergi” Semuanya Sudah Terlambat

Avatar of kidin

Published

on

aksjfweuigf

Nenek Mampu Menjaga 13 Orang Anak Sehingga Semuanya Berjaya, Tapi Waktu Nenek Skit, Semua Nak Lepas Tangan, Lepas Nenek “Pergi” Semuanya Sudah Terlambat

Assalamualaikum kepada pembaca yang dihormati sekalian. Aku membuat luahan hati disini kerana teramat rindukan nenek ku yang mening’gal dunia pada awal Januari 2018. Sayu hati terkenangkan pende’ritaannya ketika hayatnya. Jadi ambillah kisah ini sebagai iktibar dan pengajaran atau panduan dalam kehidupan.

Nenek ialah ibu kepada ayahku. Mening’gal dunia di usia 72 tahun. Nenek yang ketika hidupnya terlalu banyak dugaan Allah berikan. Nenek yang ketika hidupnya amat disenangi dan disayangi orang sekeliling kerana dia seorang yang sangat pemurah, suka memasak, kelakar dan cantik. Ya, walaupun sudah tua, walaupun bermacam penyakit yang datang, nenek tetap cantik dimataku.

Nenek mempunyai anak seramai 13 orang (termasuk ayahku). Ayahku anak ke 2. Nenek dan atuk berce’rai ketika usia telah senja, ketika anak-anak telah dewasa. Atuk gi’lakan perempuan muda dan mahu meni’kahi perempuan itu. Nenek tidak sanggup berma’du, lalu meminta ce’rai. Dalam masa yang sama, Mak Su’ku (adik bongsu ayah) ketika itu sedang sa’kit.

Sedih bila mendengar cerita ayah. Tidak dapat ku bayang apa yang nenek lalui ketika itu. Kehilangan suami yang dicintai, dan anak yang dikasihi sa’kit teruk. Kucar-kacir hidupnya, tapi masih mampu menggembirakan orang lain. Insha Allah syurga untukmu nenek.

Nenek sa kit, nenek ada banyak penya kit. Ken cing ma nis, da rah tinggi, sa kit jan tung, kan ser ute rus, dah bermacam lagi sa kit yang datang akibat kompli kasi rawatan kan ser. Berpuluh tahun nenek sa kit. Ya Allah kasihan nenek. Maafkan cucumu ini kerana mencari rezeki jauh darimu. Tidak dapat menjaga dan menggembirakanmu.

Nenek mende’rita. Nenek ramai anak, tetapi anak-anak sering berga’duh tentang siapa yang akan menjaga nenek, menemani nenek ke hospital untuk check-up. 13 orang anak itu sering berga’duh sehingga tidak bertegur sapa berbulan lamanya. Berma’kihamun didalam whatsapp group hanya untuk menjaga seorang ibu. Nenek dijaga oleh pembantu dari Indonesia dan private nurse yang diupah oleh ayahku. Ayah pula terlalu sibuk dengan perniagaannya.

Kasihan nenek. Nenek mampu menjaga 13 orang anak sehingga semuanya berjaya. Semua. Tidak ada seorang pun yang susah atau hidup dalam bersederhana. Semuanya mewah. Mak long kontraktor kelas A, ayah mempunyai firma arkitek sendiri, yang dibawah ayah, seorang Chartered Accountant, tidak lama lagi akan buka firma sendiri. Yang lain-lain, Engineer, Lawyer, Doctor.

Tapi kenapa tidak ada seorang pun yang jaga nenek ketika nenek sa’kit, terlantar di hospital? Semuanya diserahkan kepada pembantu dan nurse. Bagaimana aku tahu walaupun aku jauh? Kerana aku rapat dengan pembantu Indonesia itu dan sering berwhatsapp bertanyakan kabar nenek.

Kasihan nenek, sering bertanyakan anak-anaknya. Sering bertanyakan ‘terlalu sibuk kah anak-anakku, sehingga tidak dapat melawat aku?’. Kasihan nenek, rindukan anak-anaknya. Mahukan perhatian anak-anaknya. Tapi yang diberikan hanyalah duit, duit, duit. Masing-masing hanya lepas tangan. Beranggapan dengan memberi duit, mereka sudah cukup berbakti.

Kasihan nenek. Selalu menangis kesa’kitan, sussah tidur malam, dan tidak berselera untuk makan. Hanya menangis dan menyebut nama anak-anaknya satu persatu. Menurut pembantu, setiap hari nenek akan meminta pembantu untuk membawa nenek ke pintu utama.

Nenek akan duduk termenung disitu beberapa minit, dan kemudian meminta pembantu membawanya masuk kedalam bilik semula. Mungkinkah nenek menantikan kepulangan anak-anaknya?

Aku bersyukur kerana ketika nenek mening’gal dunia, aku sedang bercuti di kampung. Aku berada disisi nenek ketika dia sedang na’zak. Aku membisikkan kalimah Allah ke telinganya. Sungguh aku sayu. Sedih. Nenek pergi pada hari jumaat disisi 5 orang anak-anaknya dan beberapa orang cucu. Anak-anak yang lain masih diperantauan.

Aku lihat penyesalan di wajah ayahku, dan anak-anak nenek yang lain. Penyesalan yang teramat sangat. Mereka menangis seperti anak kecil. Ayahku tidak mampu menjejakkan kaki ke bilik nenekku. Pandang sahaja pintu bilik, pasti dia akan menangis. Dan aku terlihat Mak Su menangis di atas katil di mana nenek terlantar sambil memeluk baju terakhir yang nenek pakai.

Aku tahu mereka sedih.. tapi, kalau lah mereka tunjukkan kasih sayang yang sebegitu rupa ketika nenek masih hidup, pasti nenek bahagia. Semuanya sudah terlambat.

Aku yakin, Allah akan tempatkan nenek ke syurga. Kalian doakan nenek sekali ya. Semoga Allah ampuni segala dosa-dosanya.

I miss you nenek. Tenanglah disana…

Sumber : Liyana

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU