Connect with us

AGAMA

Maafkan saya jika tulisan ini melukai hati kalian wahai wanita, Jika kehadiran kalian ke masjid surau di bulan Ramadhan ini hanya untuk menghapus amal kebaikan.

Published

on

Maafkan saya jika tulisan ini melukai hati kalian wahai wanita, Jika kehadiran kalian ke masjid surau di bulan Ramadhan ini hanya untuk menghapus amal kebaikan.

Maafkan saya jika tulisan ini melukai hati kalian wahai wanita. Jika kehadiran kalian ke masjid surau di bulan Ramadhan ini hanya untuk menghapus amal kebaikan kalian maka adalah lebih baik jika kalian hanya solat terawih di rumah saja.

Semalam waktu saya nak ambil wuduk ada seorang perempuan yang juga ambil wuduk di tempat lelaki. Sampai terlihat aurat beliau saat ambil wuduk. Padahal pihak surau ada menyediakan tempat khas untuk kaum perempuan ambil wuduk.

Dan hari ini ada seorang jemaah perempuan memakai baju lenggan pendek lalu di hadapan jemaah lelaki. Belum lagi yang tak pakai stokin dan sebagainya.

Kakak adik.

Niat kalian itu baik tapi cara dan pakaian kalian itu tidak membenarkan niat kalian. Kebaikan apa yang kalian mahu tunjukkan kepada Allah kalau cara kalian menterjemahkan ketaatan kalian kepada Allah itu dengan jalan yang Allah benci?

Tidak salah jika kalian mahu solat terawih di masjid surau. Agama tidak menghalang kaum perempuan untuk solat berjemaah di masjid surau. Tapi ada batasan yang kalian perlu jaga. Jika sampai mendatangkan dosa maka adalah baik jika kalian hanya solat di rumah.

Kalau kalian mahu solat terawih di masjid surau pastikan aurat kalian di tutup rapi. Pakai pakaian yang labuh atau dari rumah sudah siap pakai kain telekung. Pakai baju lengan panjang dan longgar. Pakai handshock dan juga stokin kaki.

Sedarlah wahai perempuan seluruh tubuh kalian itu adalah aurat kecuali muka dan telapak tangan.

Apapun saya nak ucapkan selamat menjalani ibadah puasa. Berpuasalah kerana Allah bukan kerana ramadhan yang memaksa kita untuk berpuasa.

Semoga ramadhan kali ini menjadi titik permulaan untuk kita berubah ke arah yang lebih baik. Moga Allah redha dan terima puasa kita. Aamiin Allahumma Aamiin.

Akhir kata kalau kalian rasa tulisan ini bermanfaat buat semua. Silakan kalian tekan SHARE. Tag adik-beradik dan kawan-kawan kalian

Sumber: The Muhammad Shafri

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!