Connect with us

Kisah

Lelaki ini diketawakan kerana membuat rumah rakit di atas darat. Tetapi berhasil menyelamatkan harta benda Selepas bencana banjir berlaku

Published

on

Lelaki ini diketawakan kerana membuat rumah rakit di atas darat. Tetapi berhasil menyelamatkan harta benda Selepas bencana banjir berlaku

Kisah Rumah Rakit

Bak kata pepatah orang kita, ‘sediakan payung sebelum hujan’. Walau bencana belum datang, usaha sudah dilakukan bagi menghadapi sebarang kemungkinan. Bencana alam merupakan sesuatu yang boleh dijangka berdasarkan kajian terhadap faktor alam, iklim dan sebagainya. Namun, datangnya ia tidak dapat diduga dengan tepat.

Dahulunya, lelaki ini diketawakan kerana membuat rumah rakit di atas darat. Bencana banjir yang berlaku kini menyaksikan ‘payung’ yang dibina sebelum hujan sudah berhasil menyelamatkan harta benda berharga.

Kisah rumah rakit ini dikongsikan oleh Aziela Baharuddin di Facebook. Berikut kisahnya ;

Tak sia-sia anak jantan mok buat
Bernas gok idea die
Banjir melanda rumah rakit ada
Tak banjir dia duduk atas darat
Tempat lepak2 buat bbq dan steambot
Banjir dia terapung atas air
Tempat letak peti ais, mesin basuh tilam bagai

Awal januari 2021 banjir paling besar yang pernah berlaku. Banjir kali ni air naik mendadak, memang tak sempat nak selamatkan kebanyakan barang. Peti ais berenang2 kat luar rumah, kitorang 1 family hanya mampu tengok dan gelak je. Redha..

Abang saya fedup asyik kena angkut kehulu kehilir barang2 elektrik dan barang bengkel dia ke tempat yang selamat . Belum kira pakaian ,tilam, bantal . Memang banyak barang

Jadi awal bulan mei 2021 abang saya start projek rumah rakit. Walaupun kena gelak sebab buat rumah rakit atas darat , dia lantakkan aje.

Tak sangka disember 2021 banjir sekali lagi. Jadi boleh test drive rumah rakit. Barang2 dari rumah semua angkat letak di rumah rakit. Alhamdulillah terapung elok . Peralatan elektrik selamat,mesin2 dia pun selamat. Banjir ni dah jadi macam acara tahunan pulak di kampung saya.

Demikian kisahnya rumah rakit. Bolehlah dijadikan idea untuk masa hadapan.

Seringkali, jauh hari sebelum bencana melanda apabila ada peringatan, manusia tidak mengambil endah. Bila ada yang melakukan persediaan seperti kisah di atas, ada pula yang mengetawakan.

Ini juga memperingatkan kita kepada kisah Nabi Nuh ‘alaihissalam yang membuat perahu besar yang diketawakan, dikatakan gila. Bila sudah bencana melanda, yang ketawa melongo, melopong melihat yang ditertawa. Yang sudah bersedia, bersyukur bila harta benda selamat.

Semoga kita tidak menjadi dalam golongan ‘sudah terhantuk baru tengadah’!

Ambil cakna dengan peringatan-peringatan awal yang diberi.

Kredit : [Kisah Dunia]

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!