Connect with us

SEMASA

Kedua Ibu Bapa M4ut Dalam Kemalang4n, 4 Anak Mangs4 Kemal4ngan Sebak Bila Dapat Tahu Ibu Bapa Meraka Men1nggal Dun1a

Avatar of kidin

Published

on

dsvf

Kedua Ibu Bapa M4ut Dalam Kemalang4n, 4 Anak Mangs4 Kemal4ngan Sebak Bila Dapat Tahu Ibu Bapa Meraka Men1nggal Dun1a

Kedua ibu bapa Mohd Padzil Rashid, 50, dan Masmiwaza Mohd Noor, 42, men1nggal dunia dalam kejadian kemal4ngan di Alor Punti, Pendang, Sabtu lalu. Anak mangs4 kemal4ngan sebak bila dapat tahu ibu bapa meraka men1nggal dun1a.

Perkara itu diceritakan ibu saudara mereka, Ruslina Rashid, 48, ketika ditemui pemberita di wad Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini, pada Selasa.

Katanya, sebaik dimaklumkan berita itu, Munirah terus sebak dan menangis teresak-esak.
“Munirah hanya cakap mahu balik rumah, saya ingat dia masih tidak percaya berita itu tetapi selepas dipujuk, dia dapat menerimanya walaupun sukar,” katanya.

Abang Munirah, Muhammad Asyraf, 11, terus menangis sebaik mengetahui berita itu, katanya.
Ruslina berkata, dalam pada itu Masyitah, 12, dan Muhammad Akmal, 11, sehingga kini masih belum dimaklumkan mengenai berita sedih itu kerana berada dalam keadaan lemah.

“Sebelum ini kami rahsiakan demi menjaga emosi mereka, tetapi selepas berbincang dengan ahli keluarga dan doktor, kami perlu memaklumkan perkara sebenar, cuma Muhammad Akmal yang berada di Unit Rawatan Rapi dan Masyitah belum dimaklumkan,” katanya.

Seorang lagi ibu saudara, Muzaini Mohd Noor, 45, berkata, buat masa ini semua anggota keluarga sepakat untuk menjaga kelima-lima anak saudara mereka sebelum memikirkan siapa yang berhak untuk penjagaan sepenuh masa.

“Kedua-dua belah di pihak perempuan dan lelaki bersedia menerima dan menjaga anak-anak ini, tetapi buat masa ini biarlah mereka sembuh dan terserah kepada mereka untuk menetap dengan siapa yang mereka mahu nanti.
“Kami tidak mahu mereka terpisah antara satu sama lain dan saya sendiri pun sedia menjaga mereka,” katanya.

Sementara itu,Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Usahawan, Wanita, Keluarga, Kebajkan Masyarakat, Pertanian dan Industri Asas Tani Kedah Datuk Suraya Yaacob hari ini melawat kelima-lima beradik itu di wad HSB pada Selasa.

Beliau berkata, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)) akan memantau perkembangan mereka dari semasa ke semasa termasuk mendapatkan khidmat kaunseling untuk mereka bagi menghilangkan trauma akibat kejadian itu.

“Kita juga akan bekerjasama dengan pihak Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) untuk menempatkan Masyitah ke Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) di Kepala Batas bersama kakaknya Maisarah dan membantu memindahkan sekolah anak-anak yang lain jika perlu,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Suraya berkata, seorang kanak-kanak perempuan empat tahun yang menjadi mangs4 der4 teman lelaki ibunya di Flet Paya Nahu, Sungai petani pada 24 Nov lalu masih menerima rawatan di wad biasa di Hospital Sultan Abdul Halim (HSAH), Sungai Petani.

“Keadaanya semakin baik dan setakat ini nenek kanak-kanak itu minta untuk menjaganya dan pihak kita tidak mahu mencampuri urusan berhubung hak penjagaan kanak-kanak itu yang masih mempunyai waris,” katanya.

Pada 24 Nov lalu, pergaduhan seorang wanita berusia 26 tahun (ibu mangs4) dan teman lelakinya berusia 34 tahun membongkar penemuan may4t seorang kanak-kanak lelaki berusia dua tahun yang dibalut kain selimut di dalam tong ikan di sebuah bilik di rumah flet terbabit. Turut dider4 ialah kakak mangs4 berusia empat tahun yang kini masih menerima rawatan di HSAH.

Sumber; Bernama

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU