Connect with us

Pendidikan

Dulu UPSR 6A, Kini PT3 13A! Bapa Ini Kongsi 20 Amalan Didik Anak Cemerlang Akademik. Inspirasi!

Avatar of nuraimialyaa

Published

on

upsr 6a 2016 18 59 607500

Semua sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia di tutup ekoran arahan PKPB ,pastinya ada yang risau pembelajaran anak, Biarpun ada pembelajaran secara online di rumah.

Setiap ibu bapa pastinya ingin anak menjadi seorang yang cerdik pandai. Malah ada yang sanggup menyediakan kelas tambahan supaya anak dapat ke sekolah berasrama penuh seterusnya melangkah ke menara gading.

Bagaimana pun, dalam tempoh ini tidak harus dijadikan alasan anak ketinggalan dalam pembelajaran disebabkan tidak hadir ke sekolah. Namun, ibu bapa sendiri boleh menjadi pemangkin di rumah untuk mendidik anak.

Bapa Ini Kongsi 20 Amalan Didik Anak Cemerlang Akademik

upsr 6a 2016 18 59 607500

Menarik untuk di kongsi supaya menjadi panduan kepada ibu bapa yang ingin mengetahui teknik mendidik anak, boleh melihat perkongsiannya seorang bapa ini, Hasrulnazim Hassan dan isterinya, Haslinda Bt Zainal Arpin cara mendidik anak menjadi cemerlang.

Menerusi blognya, jauh di sudut hati beliau bukan hendak mendabik dada atas kecemerlangan anaknya, namun atas permintaan ramai yang ingin tahu rahsia mendidik anaknya.

Maklumat Terbaru, pada tahun tahun lepas anak sulungnya itu yang telah menduduki PT3 dengan keputusan 13A memang menakjubkan. Hasif Amri bin Hasrulnazimi merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sheikh Abdullah Fahim.

Ikuti perkongsian beliau

Sharing is Love. Saya tak mahu jadi pelokek sehingga ada yang bertanya, saya menyombong dan tidak mahu memberikan jawapan. Mungkin apa yang akan saya berikan ini boleh dijadikan panduan dan tips untuk calon-calon UPSR akan datang.

Amri adalah anak sulong saya. Dan menjadi idaman buat semua ibu bapa yang anak pertama akan lahir menjadi seorang anak yang menjadi contoh pada yang lain. Saya dan isteri, sewaktu awal perkahwinan memang mengidamkan anak yang soleh, bijak, pintar, patuh pada ajaran agama dan sihat. Maka, apa yang kami lakukan ialah mengikuti tips dan petua untuk melahirkan anak yang soleh menerusi buku-buku, ebook, dan juga majalah keibubapaan.

majlis ihtifal smka nibong tebal 18 01 839059

20 Tips Petua Anak Berjaya UPSR 6A

 1. Didikan Seawal Dalam Kandungan– Sewaktu dalam kandungan, Amri didengarkan dengan bacaan ayat-ayat suci Al Quran… samada menerusi rakaman audio atau isteri saya yang amalkan terutama sebelum tidur. Sentiasalah bercakap dengan bayi dalam kandungan, dan usap perut isteri ketika mengandung. 
 2. Ajar Untuk Kenali Huruf dan Sebutan di Awal Usia– Saya dan isteri gunakan flash card untuk ajar Amri kenali huruf, belajar sebutan, kenali haiwan, kenali tumbuhan; baik dalam Bahasa Malaysia, dan Bahasa Inggeris. 
 3. Berikan Permainan Yang Uji Minda dan Ingatan– Seawal usia 3 tahun, Amri sudah boleh selesaikan jigsaw puzzle dia sendiri tanpa dibantu. Malah, Amri boleh selesaikan jigsaw puzzle bersaiz dua kali kertas A4 lebih cepat daripada saya dan isteri. Permainan dia banyak yang jenis ‘bina-membina’ dan penyelesaian masalah.
 4. Tak Pernah Tengking atau Jerit– Saya dan isteri tidak pernah marah dan jerit pada Amri andai ada melakukan kesalahan, sebab kami tahu bahawa Amri dalam proses pembelajaran. Kami berikan sepenuh kasih sayang pada Amri, dan didik dia dengan nasihat dan teguran dalam kelembutan.
 5. Pengasuh Yang Punyai Latar Agama Yang Bagus– Kami hantar Amri untuk dijaga dan diasuh oleh pengasuh yang punyai latar agama yang bagus. Ayah dan ibu angkat Amri seorang yang lemah lembut. 
 6. Ajar Untuk Berenang– Seawal usia, kami dedahkan Amri dengan kolam air; supaya mudah untuk kami ajarkan dia untuk berenang. Berenang bagus untuk kesihatan fizikal dan minda. Alhamdulillah, setelah berumur 12 tahun, Amri sudah boleh berenang sendiri… walaupun saya sendiri tidak pandai berenang. Rasullulah S.A.W sendiri anjurkan ibu bapa untuk ajar anak untuk berenang, selain berkuda dan memanah.
 7. Ajar Untuk Minat Matematik– Apa yang saya dan isteri buat ialah … apabila berada di atas jalanraya (dalam kereta) selalu minta Amri untuk hafal nombor plet kereta yang ada di depan dan juga nombor plet kenderaan yang memotong. Minta Amri untuk ulang balik apa yang dia nampak. Cara ini juga membolehkan Amri untuk pertingkatkan daya ingatan dan refleks dia. Selain itu, belikan buku matematik mudah serta kad imbasan berkaitan nombor.
 8. Masuk Tadika Islam– Kami fikir didikan awal terbaik untuk seorang anak ialah didikan mengenai agama. Jadi, kami hantar Amri seawal usia 4 tahun ke Tadika Islam Perak. Di situ, Amri belajar mengenai sholat, doa dan soal halal dan haram. Amri bersekolah di Tadika Islam Perak sehingga berusia 6 tahun… dan menjadi antara murid yang diingati oleh ustazah yang mengajar kerana sikapnya yang tidak banyak karenah – hatta selepas habis belajar pun ustazah masih dok ingat lagi.
 9. Elak Makan Makanan Yang Meragukan Soal Halal Haram– Amri takkan makan keropok, gula-gula, atau apa-apa jajan yang tidak ada tanda logo Halal Jakim. Malah, kedai atau restoran yang gah-gah macam kat hotel, kalau tak ada tanda Halal, Amri memang elak diri sendiri untuk makan. Untuk info, Amri tak makan Mek Di .. huhuhu.
 10. Sholat– Kami ajar Amri supaya tidak meninggalkan sholat. Alhamdulillah, asbab masuk Tadika Islam, asbab diasuh oleh pengasuh yang baik, Amri jarang tinggalkan sholat. 
 11. Jaga Aurat– Amri takkan keluar rumah jika tidak tutup aurat. Hatta di dalam rumah pun, Amri jarang tidak berbaju. Bila nak keluar rumah, Amri akan pakai seluar panjang dan berbaju lengkap. 
 12. Lebih Banyak Mendengar dari Bercakap– Amri agak pemalu, dia lebih suka mendengar dan melihat daripada bercakap sesuatu yang difikirkan tidak ada sebarang kebaikan.
 13. TV Pendidikan– Amri suka tonton cerita animasi Dora dan Diego The Explorer. Dia akan amati dan ikut apa yang disebut oleh Dora dan Diego. Satu lagi rancangan yang Amri suka tonton ketika kecil ialah Wonderpets dan Blue’s Clue.
 14. Tak Makan Kepala Ikan dan Minuman Yang Ada Semut– Amri takkan makan kepala ikan. Masaklah apa je .. kari kepala ikan ke .. sup kelapa ikan ke …. dia takkan makan kepala ikan tu. Jika air minuman ada semut, dia akan tinggalkan.
 15. Amalkan Doa– Amalan yang kami sentiasa push pada Amri untuk apa jua yang dia nak lakukan, paling penting ialah doa ketika makan dan doa untuk belajar. Sebab dari makanan yang baik, in Sha Allah … apa jua yang kita lakukan juga akan berikan kebaikan.
 16. Makanan Yang Baik– Buah Kurma, Tamar atau kismis sentiasa ada di dalam rumah. Bila nak lapik perut atau nak kudap-kudap, anak-anak saya akan makan buah-buahan ini. Makanan seperti buah kurma atau buah tamar adalah sangat baik untuk otak.
 17. Tak Berikan Tekanan Untuk Berjaya– Saya dan isteri tak berikan tekanan untuk Amri capai kejayaan. Kami selalu nasihatkan untuk Amri lakukan terbaik atas kemampuannya. Kami mahu Amri gembira dengan apa yang dilakukan.
 18. Tak Makan Kuning Telur– Amri tak makan kuning telur, malah anak-anak saya yang lain juga tak makan kuning telur. Gamaknya dia telah dengar nasihat dari seseorang kot mengenai makan kuning telur ni. Mungkin juga sebab kuning telur tak sedap bagi dia .. haha.
 19. Pergi Bercuti– Sentiasa luangkan masa lebih baik bersama-sama dengan pergi bercuti. Seminggu sebelum UPSR, saya dan isteri bawa anak-anak bercuti saya termasuk Amri bercuti ke Cameron Highlands, dan beberapa hari selepas UPSR .. saya dan isteri bawa mereka bercuti ke Lexis Suite Penang.
 20. Sentiasa Ucap Syukur dan Amalkan Sedekah – Kami ajar Amri untuk sentiasa ucap syukur, alhamdulillah dan bersedekah. Paling mudah, belanja kawan-kawan di sekolah.

Sumber: www.hasrulhassan.com

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU