Connect with us

AGAMA

Berikut adalah 10 jenis tanda-tanda kita sedang diganggu syai’tan ketika solat

Avatar of kidin

Published

on

fbdfb

Berikut adalah 10 jenis tanda-tanda kita sedang diganggu syai’tan ketika solat

Tanda-tanda kita sedang diganggu syaitan ketika solat.  Berikut adalah 10 jenis gangguan syaitan ketika solat.

1. Rasa macam nak buang angin

Rasulullah SAW bersabda:

“Jika salah seorang di antara kamu bimbang tentang apa yang dia rasakan dalam perutnya sama ada keluar sesuatu daripadanya atau tidak, maka janganlah dia keluar dari masjid sehingga dia yakin bahawa dia mendengar bunyi atau mencium bau.” (HR Muslim)

2. Timbul rasa risau, bila takbiratul ihram ,”tak pasti”.

Apabila kita mula membaca takbiratul ihram “Allahu Akbar”, jika kita ragu-ragu sama ada takbir yang kita lakukan itu sah atau tidak. Kemudian kami segera mengulanginya lagi dengan bertakbir, kejadian itu terus berulang, kadang-kadang hingga imam hampir ruku’.

Ibn al-Qayyim berkata, “Termasuk tipu daya syaitan yang banyak mengganggu mereka ialah was-was dalam bersuci (berwuduk) dan niat atau ketika takbiratul ihram dalam solat.” Kebimbangan itu membuatkan mereka terseksa dan tidak selesa.

3. Lupa bilangan rakaat

Abu Hurairah r.a berkata.

“Sesungguhnya Rasulullah (SAW) bersabda, “Apabila salah seorang daripada kamu solat, syaitan akan mendatanginya untuk menggodanya sehingga dia tidak mengetahui berapa rakaat yang telah dia lakukan. Jika salah seorang di antara kamu mengalami hal ini, hendaklah dia sujud dua kali (sujud sahwi) ketika dia masih duduk dan sebelum memberi salam, kemudian ucapkanlah salam. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

4. Memikirkan perkara duniawi

Pernahkah anda mengingati perkara yang mungkin penting tetapi telah lama dilupakan. Tiba-tiba bila solat teringat.

Abu Hurairah r.a berkata:

“Rasulullah SAW bersabda, “Apabila azan dikumandangkan, syaitan akan berlari kentut sehingga dia tidak mendengar suara azan. Apabila muadzin telah selesai azan, dia kembali semula. Dan jika iqamat dilafazkan dia berlari. Selesai iqamat, dia kembali semula. Dia akan sentiasa bersama orang yang berdoa dan berkata kepadanya, ingatlah apa yang tidak kamu ingat! Jadi orang itu tidak tahu berapa rakaat solatnya.” (HR Bukhari)

5. Solat dengan tergesa-gesa kerana masa akhir sedang dikejar, maka kerja menjadi kucar-kacir. Solat disegerakan. Adakah anda pernah mengalami ini?

Ibn al-Qayyim berkata.

“Sesungguhnya tergesa-gesa itu datangnya daripada syaitan, kerana tergesa-gesa adalah sifat yang terburu-buru, rambang dan melulu yang menghalang seseorang daripada bersikap berhati-hati, tenang dan sopan serta meletakkan sesuatu pada tempatnya. Tergesa-gesa timbul kerana dua kelakuan buruk iaitu melulu dan tergesa-gesa sebelum waktunya.”

Semestinya jika solat itu tergesa-gesa, maka kaedah pelaksanaannya. Selagi ia berfungsi, ia selesa dan ia selesai. Tiada ketenangan atau thuma’ninah.

Pada zaman Nabi Muhammad ada orang yang solat tergesa-gesa. Akhirnya Rasulullah SAW memerintahkannya untuk mengulanginya lagi kerana solat yang dilakukannya selama ini tidak sah.

Rasulullah SAW bersabda kepadanya.

“Apabila kamu solat, bertakbirlah (takbiratul ihram). Kemudian bacalah dari Al-Qur’an yang mudah bagimu, kemudian rukuk hingga benar-benar rukuk (thuma’ninah), kemudian bangkitlah dari rukuk hingga berdiri tegak, kemudian sujudlah hingga benar-benar sujud (thuma’ ninah) dan kerjakanlah dalam setiap rakaat solat kamu”. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

“Sejahat-jahat pencuri ialah orang yang mencuri solatnya.” Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, bagaimana cara mencuri dari solat?”. Rasulullah bersabda, “Beliau tidak menyempurnakan rukuk dan sujudnya” (H.R Ahmad)

6. Sering melakukan perkara di luar pergerakan solat

Dahulu ada seorang sahabat bermain batu kerikil sambil tasyahud. Dia membalikkannya. Melihat ini, Ibn Umar segera menegurnya selepas solat:

“Jangan bermain batu kerikil ketika solat kerana perbuatan ini datangnya daripada syaitan. Tetapi lakukan apa yang Rasulullah lakukan.” Orang itu bertanya, “Apa yang dia lakukan?” Kemudian Ibnu Umar meletakkan tangan kanannya di atas paha kanannya dengan jari telunjuknya menunjuk ke arah kiblat atau tempat sujud. “Begitulah saya melihat apa yang dilakukan oleh Rasulullah SAW,” kata Ibn Umar. (HR Tirmidzi)

Imam Ibnu Al-Utsaimin menjelaskan,

Jika pergerakan yang banyak dilakukan secara berasingan maka ia tidak membatalkan solat. Tetapi bukan main-main seperti hadis di atas. Jika dia bergerak tiga kali pada rakaat pertama, kemudian bergerak tiga kali lagi pada rakaat kedua, kemudian bergerak tiga kali pada rakaat ketiga, dan bergerak juga tiga kali pada rakaat keempat, maka jika disatukan gerakan ini, akan ada banyak. , tetapi apabila dipisahkan, ia menjadi kecil apabila dilihat pada setiap rakaat, dan ini tidak membatalkan solat. (Syarhul Mumti’ 3/351).

7. Pandang ke kanan dan ke kiri Sedar atau tidak

Apabila solat, melihat ke kiri atau ke kanan, itulah akibat dari godaan syaitan dan syaitan. Oleh itu, selepas takbiratul ihram, fokus pada satu perkara. Itulah tempat sujud. Supaya perhatian kita menjadi fokus dan tidak mudah dicuri syaitan. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah r.a, beliau berkata:

“Saya bertanya kepada Rasulullah SAW tentang hukum melihat ketika solat.” Rasulullah SAW menjawab, “Itulah yang dicuri syaitan untuk solat seorang hamba.” (HR Bukhari)

8. Menguap dan mengantuk

Rasulullah SAW bersabda:

“Menguap ketika solat adalah dari syaitan. Jadi jika anda ingin menguap, tahanlah selagi boleh.” (HR Tabrani).

Dalam riwayat lain, Rasulullah SAW bersabda:

“Adapun menguap itu datangnya dari syaitan, maka hendaklah seseorang mencegahnya (memegangnya) selagi mampu. Apabila dia berkata ha… itu bermakna Syaitan sedang ketawa dalam mulutnya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

9. Bersin berkali-kali dalam solat

sy4it4n ingin mengganggu kekhusyukan solat dengan bersin sebagaimana Abdullah bin Mas’ud berkata:

“Menguap dan bersin dalam solat adalah daripada syaitan” (Riwayat Thabrani).

Ibnu Hajar mengulas hakikat Ibnu Mas’ud: “Bersin yang tidak diredhai Allah SWT adalah yang terjadi dalam solat sedangkan bersin di luar solat tetap diredhai Allah SWT. Ini tidak lain tidak bukan kerana syaitan sangat ingin mengganggu solat seseorang dengan pelbagai cara.”

10. Tidak Fokus ketika membaca surah

Sahabat Rasulullah, iaitu ‘Uthman bin Abil ‘Ash, datang kepada Rasulullah dan mengadu.

“Wahai Rasulullah, sesungguhnya syaitan telah hadir dalam solatku dan menjadikan bacaanku salah dan samar-samar.” Rasulullah SAW menjawab, “Itulah syaitan yang bernama Khinzib. Jika merasakan kehadirannya, maka ludah ke kiri tiga kali dan berlindung kepada Allah SWT. Saya melakukan itu dan Allah (SWT) menghilangkan gangguan daripada saya.” (HR. Muslim)

Perkara di atas adalah antara gangguan syaitan ketika kita sedang solat. Namun, mungkin kita akan merasai perkara lain jika ia mengganggu konsentrasi solat kita.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU